Ιδρυτική Διακήρυξη

"ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ"
ΑΧΑΡΝΑΙ - ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΑΧΑΡΝΕΣ - Μάρτιος 2009

Η κίνηση ΑχαρΝΑΙ - Ενεργοί Πολίτες υπερβαίνει, κόμματα και παρατάξεις. Στοχεύει στην αξιοποίηση των Πολιτών, οι οποίοι αποτελούν, το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της πόλης. Για τη δημιουργία αυτής της Κίνησης έπαιξε σημαντικό ρόλο η γενικότερη πολιτική κατάσταση της χώρας, αλλά κυρίως η εικόνα της πόλης των Αχαρνών.Καθημερινά βιώνουμε όλοι στην πόλη μας μια κατάσταση που ολοένα επιδεινώνεται. Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η τοπική αγορά συρρικνώνεται.

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ανέργων, σε μία περιοχή που χρόνια μαστίζεται από την ανεργία, προτού ακόμα ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Το περιβάλλον καθημερινά υποβαθμίζεται. Μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή στην Πάρνηθα, η κατάσταση έχει χειροτερεύσει.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Η αναδάσωση του μεγαλύτερου Δρυμού της Αττικής, προχωράει με αργούς ρυθμούς. Τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό & Προαστιακός) επεκτείνουν το δίκτυο τους, αλλά όχι στην περιοχή μας.

Η πόλη που φιλοξενεί το Συγκοινωνιακό Κέντρο της Αττικής (ΣΚΑ), δεν έχει Σταθμό του Προαστιακού! Οι υπερτοπικές χρήσεις, που επιβαρύνουν την πόλη αυξάνονται αντί να μειώνονται. Η διεκδίκηση χώρων που θα μπορούσαν να δώσουν "ανάσα", όπως λ. χ. τα στρατόπεδα, έχει μείνει σε θεωρητικό επίπεδο. Στον οικιστικό τομέα, 26 χρόνια μετά τον οικιστικό νόμο του Αντώνη Τρίτση, τα προβλήματα παραμένουν.

Περιοχές, όπως η Αγία Άννα, ο Πλάτωνας, ο Άγιος Γιάννης Ρώσος, τα Μεγάλα Σχοίνα, η περιοχή Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο Σχέδιο Πόλης. Το πιο σημαντικό είναι, ότι ενώ φέτος είναι η χρονιά αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Στον τομέα της υγείας, το κτίριο που πουλήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου, θα μπορούσε να αποτελέσει το Νοσοκομείο της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Η δημιουργία Δημοτικών Ιατρείων, τόσο απαραίτητα για τούς συμπολίτες μας, δεν είναι καν σε φάση σχεδιασμού. Το Μουσείο αποτελεί όνειρο γενεών, ενώ το σχέδιο ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου έχει βαλτώσει. Όσον αφορά τους νέους, η ψυχαγωγία και τα κίνητρα για την ενασχόλησή τους με τον πολιτισμό, είναι ελάχιστα.

Οι χώροι άθλησης είναι ανεπαρκείς για το πλήθος των νέων και την έκταση μιας τόσο μεγάλης πόλης. Τα Κέντρα Νέων είναι ένας θεσμός που δεν έχει βρει εφαρμογή στο Δήμο μας. Δεν λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες καταγράφουμε αρνητικούς δείκτες στην παραβατικότητα. Την ίδια ώρα απουσιάζει κάθε είδους σχεδιασμός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η πόλη παραμένει, μη φιλική για τους ανθρώπους αυτούς, καθώς αδυνατούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και στην αγορά. Ειδικές Κοινωνικές ομάδες όπως οι μετανάστες και οι ROM, χρησιμοποιούνται μόνο ως υποζύγια στις εκλογικές επιδιώξεις.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση έχει γίνει από σημαντικότερα προβλήματα της καθημερινής ζωής στην πόλη των Αχαρνών. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης αποτελεί μια από τις αιτίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά. Η συγκοινωνία δεν εξυπηρετεί και η Δημοτική Συγκοινωνία έχει εγκαταλειφθεί. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η πόλη, που μεγαλώσαμε, ΧΑΝΕΙ τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Απέναντι σ’ αυτή τη ζοφερή εικόνα, η κίνηση ΑχαρΝΑΙ - ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, καλούνται να δώσουν νέα πρότυπα, να αναδείξουν τις κοινωνικές ανάγκες και να ενεργοποιήσουν τα κέντρα εξουσίας για τη λύση των προβλημάτων.

Γιατί υπάρχουν λύσεις! Σ’ αυτό το μεγάλο στοίχημα με την κοινωνία, οι Ενεργοί Πολίτες δεν είναι μόνοι. Έχουν στο πλευρό τους, ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη, εδώ και πολλά χρόνια, ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε Πολιτιστικούς και Εξωραϊστικούς Συλλόγους, σε Αθλητικά Σωματεία, σε Συνδικαλιστικά Σωματεία και σε Επαγγελματικές Ενώσεις. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δίνουν εδώ και χρόνια τον αγώνα για μία πόλη αντάξια των προσδοκιών μας.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν απογοητευτεί και αποσύρθηκαν. Υπάρχουν εκείνοι που ενώ δεν έχουν ακόμα εκφρασθεί, έχουν το ζήλο και το σφρίγος να προσφέρουν στην πόλη. Θέλουμε οι ΑΧΑΡΝΕΣ να ΑΛΛΑΞΟΥΝ!

Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα προσκλητήριο ΑΛΛΑΓΗΣ σε όλους τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ της πόλης μας. Σ’ αυτούς που θέλουν να προσφέρουν με την εθελοντική προσφορά τους. Σ’ αυτούς που ανησυχούν και προβληματίζονται.
Σ’ αυτούς που συμφωνούν μαζί μας ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Αυτούς τους ανθρώπους θέλουν στο πλευρό τους οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή, να παίρνουμε αποφάσεις και να προτείνουμε λύσεις, που θα ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ! Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ θέλουν τους κατοίκους αυτής τη πόλης πρωταγωνιστές, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Επιτέλους μπορούμε να πάρουμε τις τύχες της πόλης στα χέρια μας, να διαμορφώσουμε τους όρους για τη λήψη αποφάσεων μέσα από διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά.

Σας ευχαριστούμε

Η υπογραφές των μελών στην Ιδρυτική Διακήρυξη







(ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την Συνέντευξη Τύπου)

 
 
 
 
 
 
© Copyright 2019. Theme by www.kassavos.gr - Published By Γιάννης Κασσαβός